Itsensä kehittäminen kiipeilijänä - loputon suo vai ilon lähde?

Kiipeiljöiden keskusteluissa korostuu usein omien heikkouksien luettelointi: sormet eivät ole koskaan tarpeeksi vahvat, lantion liikkuvuus on vajavaista, pää ei kestä limiitillä kiipeämistä, core on heikko, dyno-tekniikka kömpelöä, reitinlukutaito ala-arvoista… Näin vaativassa ja monimutkaisessa lajissa kehittyminen voi tuntua loputtomalta suolta, mikä lannistaa. Toisaalta monia kiipeilyssä nimenomaan koukuttaa itsensä haastaminen ja kehittyminen.

Kuinka siis varmistaa, että itsensä kehittäminen olisi ilon lähde?

Heikkouksista kyllä puhutaan, mutta harva harrastekiipeiljä kuitenkaan sitoutuu pitkäjännitteisesti työstämään omiaan. Voi olla, että tiedät mitä pitäisi tehdä, mutta et saa itseäsi oikeasti tekemään asialle mitään - paria kertaa/viikkoa pidempään ainakaan. Jos tunnistat itsesi, niin suosittelen ottamaan ensin askeleen taaksepäin ja pohtimaan hetken, mitä oikeastaan haluat kehittää.

3 kohdan päätösprosessi

1. Mikä sinulle on tärkeää kiipeilyssä?

Lähtökohtana kestävälle motivaatiolle tulisi olla aina sinun omat arvosi, joten kirjaa ne ylös tai muistuta itseäsi niistä. Jos tarvitset tukea niiden kirkastamiseen, voit lukea siitä erillisen blogipostauksen.

Esimerkkinä arvoista kiipeilyssä voi olla mm. itsensä haastaminen, luonnosta nauttiminen, kavereiden kanssa yhdessä tekeminen.

2. Mikä estää sinua toteuttamasta sinulle tärkeitä asioita kiipeilyssä? Tai mitä kehittämällä saisit enemmän irti kiipeilystä?

Mieti sinulle tärkeitä asioita ja sen perusteella listaa mahdollisia kehittämisenkohteita. Huomioi, että heikkouksien lisäksi ne voivat olla omien vahvuuksien lisäkehittämistä tai vaikka jonkun tekemisen lopettamista.

Jos sinulle on tärkeää esim. luonnosta nauttiminen, niin silloin sormivoiman kehittäminen ei sitä edistä, vaikka sinulla olisi kuinka heikot sormet tahansa. Sen sijaan tietoisen läsnäolon harjoittaminen voi auttaa.

Joskus ajaudumme tekemään asioita, jotka eivät enää palvele meitä. Esimerkkinä tällaisestä voi olla, että kiipeilyporukassasi on tullut tavaksi kaikkien kiivetä samoja reittejä, jolloin huomaat kiipeäväsi reittejä, jotka eivät tuo iloa sinulle (tai pahimmassa tapauksessa aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta). Tällaisesen tavan lopettaminen ei välttämättä ole helppoa, mutta jos edistää sinulle tärkeitä asioita, niin sihen kannattaa satsata.

Vaikka heikkouksien treenaamista korostetaan kiipeilyssä, niin sinulle voi olla arvokasta satsata täysillä jonkun vahvuutesi muuttamiseksi todelliseksi supervoimaksi. Nautitko ongelmanratkaisusta kokeilemalla? Oletko luova keksimään projektoidessa erilaisia ratkaisuja? Voit hyvin satsata täysillä projektointiin ja jättää on-sight kiipeily muille!

3. Valitse yksi asia, jonka kehittämiseen olet valmis sitoutumaan.

Olipa lista pitkä tai lyhyt, niin on tärkeää valita yksi - kyllä, vain yksi - kerrallaan, jonka kehittämiseen sitoudut.

Tämä voi tuntua vaikealta, jos olet tunnistanut useita hyviä ehdokkaita.  Priorisoinnissa voit kokeilla kahta erilaista menetelmää: 1) mikä antaa suurimman hyödyn tai 2) mistä on helpointa aloittaa.

Tuntuu luontevalta taklata ensiksi asia, josta saisit eniten hyötyä, mutta jos se on liian iso pala purtavaksi tai siihen liitty jotain käytännön hankaluuksia, niin se ei ole aina järkevin kohde. Voit toki palastella sitä helpommin saavutettavaksi ja aloittaa ensimmäisestä askeleesta. 

Motivaatio kasvaa pienten onnistumisten kautta ja sen takia joskus on hyvä idea valita joku kehittämisenkohde, joka tuntuu merkityksellistä, mutta suhteellisen helpolta.

Olennaista on kuitenkin valita yksi asia kerrallaan, sillä se tulee vaatimaan tapojen muutoksia, jotka ovat aina haastavia. Muistuta itseäsi, että voit kyllä palata muihin asioihin myöhemmin.

Tukea prosessiin

Jos kaipaat tukea tässä prosessissa tai valitsemaasi kehittämiskohteeseen liittyy psyykkisen puolen haasteita, niin ota toki yhteyttä.

Vaikka varsinainen kehityskohde olisikin fyysinen (esim. maksimivoiman kehittäminen), niin voit hyötyä esimerkiksi käytännöllistä psyykkisen puolen harjoituksista. Usein mieli estää meitä hakemasta fyysisiä rajojamme, jolloin on hyvä ymmärtää, miten mieli toimii ja kuinka voimme harjoittaa mieltä, jotta voimme parhaiten saavuttaa tavoitteemme.

Joskus parikin keskustelua asiantuntijan kanssa riittää selkeyttämään tilannetta ja opit käytännöllisiä keinoja, kuinka nauttia enemmän kiipeilystä.

Haluatko lisää vinkkejä sähköpostiisi?

Saat harjoitteita, inspiraatiota ja vinkkejä sähköpostiisi ja samantien "Psyykkinen lämmittely kiipeilyyn" -oppaan.
Kiitos liittymisestä!
Saat vain kiipeilyyn liittyviä viestejä. Voit poistua listalta milloin vain.
Created with