Miten viime vuosi meni kiipeilyn kannalta?

Kun vuosi lähestyy loppuaan ja uusi vuosi kolkuttelee ovella, on luontevaa katsoa eteenpäin ja asettaa uusia tavoitteita. Kuitenkin välillä unohtuu, kuinka arvokasta on pysähtyä hetkeksi ja katsoa taaksepäin kiipeilymatkallamme. Tarkastelu menneeseen voi avata uusia ovia kehitykselle ja tuoda syvempää ymmärrystä omista saavutuksista ja oppimisista. 

Oppiminen menneestä:
Menneen pohdiskelu auttaa hahmottamaan, millaisen matkan olemme kulkeneet - harhapolkuineen ja pysöhdyksineen. Se antaa perspektiiviä omiin vahvuuksiin ja heikkouksiin.

Aikaisempien tavoitteiden arviointi: Välillä on hyvä tarkastella myös aikaisemmin asettamiamme tavoitteita. Ovatko ne vieneet meitä oikeaan suuntaan? Ovatko ne meille aidosti tärkeitä vai olemmeko asettaneet ne ulkoisesta paineesta?

Pintaa syvemmälle

Jotta menneen tarkastelu ei jäisi vain pinnalliseksi fiilistelyksi, niin on tärkeää huomioida muutamia ihmiselle tyypillisiä tapoja ajatella ja muistaa asioita, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin. Nämä ajatteluvinoumat ohjaavat huomaamatta näkemystämme ja vaikuttaa siihen, kuinka arvioimme omia suorituksiamme ja kokemuksiamme. Tiedostamalla ajatteluvinoumat voimme nähdä kirkkaammin ja saada tärkeitä oivalluksia.

Muistamme viimeksi tapahtuneet asiat helpommin

Tämä vinouma voi vääristää käsitystämme siitä, mitä todella tapahtui menneen vuoden aikana. Kiipeilijänä muistat viimeisen kiipeilykerrana paremmin kuin sen aikaisemmat. Tämä voi värittää arviotasi vahvuuksista ja haasteistasi.

Käytä siis enemmän aikaa muistelemalla, mitä tapahtui aikaisemmin. Äläkä luota vain omaan muistiisi vaan katso kalenterimerkintöjäsi ja juttele kiipeilykavereiden kanssa.

Muistele myös ilon ja onnistumisen hetkiä

Usein muistamme vahvemmin ne hetket, joissa kohtasimme vaikeuksia tai epäonnistuimme. Kuitenkin on tärkeää nostaa esiin myös ne hetket, jotka täyttivät meidät ilolla ja ylpeydellä. Kiipeilyssä tämä voi olla se hetki, kun onnistuit kalliolla, löysit uuden tekniikan tai kun sinulla oli todella mukava kiipeilysessio.

Vahvistuksen hakeminen nykyisille käsityksille ja uskomuksille


Ihmismielellä on taipumus nähdä ja muistaa vain ne hetket, jotka tukevat uskomuksiamme. Esimerkiksi, jos uskot vahvuutesi olevan tarkassa släbikiipeilyssä, niin saatat unohtaa kokonaan ne kerrat, kun onnistuit dynaamisuutta vaativalla reitillä. 
Syvennä itsetuntemusta

Vapaudu kiipeilyäsi haittaavista ajatuksista -opas

 Lataa nyt ILMAINEN opas, kuinka käsitellä ajatuksia ja uskomuksia, jotka haittaavat kiipeilyäsi! Opas tarjoaa sinulle yksinkertaisen tavan tunnistaa näitä ajatuksia ja käsitellä niitä siten, että ne eivät vaikuta kiipeilyysi. 
Empty space, drag to resize

Suhtautuminen menneisyyteen

Menneisyyttä ei voi muuttaa, mutta suhtautumisemme siihen vaikuttaa tunteisiimme, ajatuksiimme ja toimintaamme. Pohdi, millä tavalla viime vuoden tapahtumat vaikuttavat kiipeilyysi. 

Veikö epäonnistunut projekti motivaation kiivetä vai sisuunnoitko ja olet alkanut hiomaan tekniikkaasi? Uskotko, että kiipeämäsi reitit ovat greidattu löyhästi vai että olet kehittynyt kiipeilijänä? Millä tavoin se vaikuttaa kokemukseesi itsestäsi kiipeilijänä?

Hyväksyminen ja oppiminen menneistä virheistä tai haasteista auttavat meitä kasvamaan. Positiivisten hetkien arvostaminen ja niistä oppiminen taas voi vahvistaa motivaatiotamme ja parantaa käsitystämme itsestämme.

Otamme helposti asioita annettuna, joten pysähdy hetkeksi myös miettimään, mistä voit olla kiitollinen. Esimerkiksi jos olet pystynyt kiipeämään vammoitta, niin et ehkä huomaa, kuinka tärkeää se on.

Millaisia tarinoita sinulla on?

Kiipeily on enemmän kuin vain reittien valloittamista; se on myös matka itseen. Menneen pohdinta voi antaa uuden suunnan tulevalle vuodelle ja auttaa kasvussa sekä kiipeilijänä että ihmisenä.

Mitä tarinoita sinulla on ja mitä voisit oppia menneestä vuodesta? 

Tapoja on monia - kokeile ja löydä sinulla sopiva tapa katsoa menneeseen!
  • Tee mindmap ja esitä itsellesi kysymyksiä, jotka haastavat katsomaan pintaa syvemmälle.
  • Keskustele menneestä kaverin kanssa ja pyydä häntä tekemään tarkentavia kysymyksiä ja haastamaan sinua sopivalla tavalla. Kirjaa ylös tärkeimmät oivallukset.
  • Tee vuodesta aikajana ja kirjaa siihen tapahtumia, fiiliksiä ja oivalluksia. Käy läpi useampaan otteeseen kiinnittäen huomiota eri näkökulmiin. Varaa itsellesi reilusti tilaa huomioille!
Käytin itse hetken muistelemalla viime vuotta. Ensin kirjasin, mitä mieleen tuli ja sitten kävin läpi ajatteluvinoumien näkökulmasta. Sain paljon uusia ajatuksia joka kierroksella! 

Haluatko lisää vinkkejä sähköpostiisi?

Saat harjoitteita, inspiraatiota ja vinkkejä sähköpostiisi ja samantien "Psyykkinen lämmittely kiipeilyyn" -oppaan.
Kiitos liittymisestä!
Saat vain kiipeilyyn liittyviä viestejä. Voit poistua listalta milloin vain.
Created with