Tavoitteet kiipeilyn tukena

Tavoitteet eivät ole pakollisia, mutta parhaimmilaan antavat kiipeilylle suuntaa ja ohjaavat sinua kohti merkityksellisempää kiipeilyä. Vaikka tavoitteenasetanta on tyypillistä, niin moni päätyy asettamaan tavoitteita, joita voi olla vaikea seurata ja voivat jopa haitata sinua saamasta sellaisia kiipeilykokemuksia, joita kaipaat.

Jos haluat tukea tavoitteen asettamiseen, niin lue tämä blogi ja  varaa hetki aikaa, jolloin käyt läpi tavoitteen asetannan vaiheet.

Miten erilaiset tavoitteet eroavat toisistaan?

Tavoitteet voivat olla hyvin erilaisia ja onkin hyvä ymmärtää niiden erot.

Lopputulostavoitteet ovat kiipeilyssä usein konkreettisia, kuten tietyn reitin tai greidin kiipeäminen. Kilpakiipeilijöille ne voivat olla tietty sijoitustavoite kisoissa. Nämä tavoitteet antavat suunnan ja päämäärän kiipeilyllesi, mutta pelkkä lopputulos ei kerro koko tarinaa. Usein lopputulos ei ole täysin sinun hallinnassa, sillä et voi vaikuttaa täysin mm. muiden kilpailijoiden suorituksiin, säähän tai vaikkapa loukkaantumiseen.

Suoritustavoitteet mahdollistavat lopputuloksen - tai ainakin parantavat sen saavuttamisen todennäjöisyyttä. Ne keskittyvät taitoihin, tekniikkaan tai fyysisen ominaisuuden kehittämiseen – esimerkiksi jalkatekniikan parantaminen, liikukuvuuden kehittäminen. Nämä tavoitteet auttavat kehittämään taitojasi ja nostamaan osaamistasoasi kiipeilyssä.

Entäpä prosessitavoitteet? Ne keskittyvät kuvaamaan toimintaa, joka edistää suoritustavoitteen toteutumista, esimerkiksi jos päätät tehdä lämmittelyssä aina jalkatekniikkadrillin. Prosessitavoitteet ovat yleensä kaikista eniten omassa kontrollissasi.

Tunteisiin liittyvät tavoitteet, kuten halu olla pelkäämättä tai välittämättä muiden mielipiteistä, voivat olla hankalia. Tunteiden hallinta ei ole mahdollista ja sen takia tunnetavoitteet tulisi aina pyrkiä kuvaamaan käyttäytymisen kautta.

Käyttäytymistavoite on sinun kontrolissasi ja sen takia käytännöllisempi kuin tunnetavoite. Esimerkiksi jos haluat olla välittämättä muiden mielipiteistä, niin pohdi mitä se tarkoittaisi tekemisen tasolla. Konkreettinen käyttäytymistavoite voi olla vaikka, että kiipeät muiden läsnäollessa juuri niitä reittejä, jotka sinua kiinnostavat.

Näin etenet tavoitteen asetannassa

Aloita pohtimalla, miksi kiipeily on sinulle tärkeää. Mikä siinä motivoi ja innostaa sinua? Mitkä ovat arvosi kiipeilyn suhteen? Kirjoita nämä asiat ylös, sillä ne toimivat oppaana tavoitteiden asettamisessa. Lue blogi aiheesta!

Päätä sinulle sopiva ajanjakso, esim. seuraavat 3 kk tai vuosi, mille haluat tavoitteen asettaa. 

Ideoi erilaisia tavoitteita, jotka konkretisoisivat sinulle merkitykselliset asiat valitussa ajanjaksossa. Tässä vaiheessa älä välitä termeistä tai siitä miten realistisia tavoitteet ovat, vaan kirjaa ylös mitä mieleen tulee. Nyt voi olla myös hyvä keskustella kiipeilykavereiden tai valmentajan kanssa - miten he lähtisivät tuomaan sinun arvojasi tavoitteiden tasolle.

Sitten alkaa karsiminen. Liian monien tai monimutkaisten tavoitteiden asettaminen voi hajottaa huomion ja hankaloittaa elämää. Tässä muutamia vinkkejä, joilla voit välttää tämän sudenkuopan.

  • Valitse 1-2 tavoitetta, jotka ovat linjassa arvojesi kanssa ja uskot vievän sinua parhaiten eteenpäin.
  • Työstä ne mahdollisimman konkreettisiksi ja sinun kontrollissa oleviksi.  
  • Ole realistinen ajan suhteen. Tunne omat rajoituksesi ja tuunaa tavoitteet niiden mukaan.
  • Lopuksi on vielä hyvä yleensä ottaa vähän etäisyyttä ja käydä tavoitteet läpi vaikka seuraavana päivänä. Viilaa niitä vielä tarpeen mukaan.

Tavoitteiden seuranta

Tavoitteista on hyötyä ainostaan, jos seuraat niiden toteutumista, joten ota tavaksesi arvioida edistymistäsi säännöllisesti (joka kiipeilykerralla, kerran viikossa tms). 

Jos huomaat, että jokin tavoite ei tue enää arvojasi tai on liian monimutkainen, ole valmis muokkaamaan sitä tai luopumaan siitä kokonaan. Jos sinusta tuntuu, että et edisty, niin pohdi miksi näin on. Kaipaatko lisätukea? Mikä voisi auttaa sinua?

Muista että tavoitteiden tarkoitus on tukea sinua kiipeilymatkallasi. Ne eivät saa olla taakka, vaan niiden tulisi innostaa ja motivoida sinua kehittymään kiipeilijänä.

Matka on tärkeämpi kuin se, mihin lopulta päädyt.

Haluatko lisää vinkkejä sähköpostiisi?

Saat harjoitteita, inspiraatiota ja vinkkejä sähköpostiisi ja samantien "Psyykkinen lämmittely kiipeilyyn" -oppaan.
Kiitos liittymisestä!
Saat vain kiipeilyyn liittyviä viestejä. Voit poistua listalta milloin vain.
Created with